A message from the European Citizen's Initiative to End Ecocide
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser or choose a different language.

Pobuda ustavimo ekocid se širi na globalno raven!

Od začetka naše kampanje pa do danes smo prehodili že kar dolgo pot. Naredili smo prve otroške korake, preživeli puberteto, trenutno pa se nahajamo na razpotju in pred našim naslednjim mejnikom. Zakaj mejnikom? Ker je čas, da naše delovanje razširimo preko meja, ki smo si jih začrtali na začetku naše poti. Pričeli smo znotraj Evrope, a tekom naših aktivnosti ugotovili, da zaščita Zemlje vendar ne more biti omejena z mejami med državami, kajti naš planet teh mej ne pozna.

Odločili smo se torej, da je čas, da stopimo skupaj in ohranimo našo Zemljo. In ob tej pomembni odločitvi, ki bo narekovala naše nadaljnje delovanje, s ponosom predstavljamo tudi našo novo grafično podobo. Ker se sedaj borimo za zaščito Zemlje, mora to odražati tudi naš logotip. S tem, ko smo kot ena izmed pobudnic Bruseljske listine dobili podporo iz celega svet,a ste vsi skupaj nakazali na to, da naša pobuda ni več le evropska. Sedaj bo naš vpliv globalen in ne bi mogli biti bolj navdušeni nad tem!

Naša nova podoba bo ohranila svoje tri E-je, ki pa bodo sedaj predstavljali besede End Ecocide on Earth (ustavimo ekocid na Zemlji). E-ji so obkroženi s krogom, ki predstavlja objem planeta, spremenil pa se je tudi napis ob logotipu. Barve smo ohranili, saj mislimo da več kot odlično predstavljajo naravno okolje brez, da bi bilo potrebno kaj razmišljati. Modra predstavlja oceane, ki prekrivajo kar 70 odstotkov našega planeta, zelena pa predstavlja gozd s svojimi krošnjami, ki mu pravimo tudi pljuča planeta.

Veseli nas, da smo združeni pod novo grafično podobo, saj smo s tem želeli poudariti, da si želimo, da tudi vi posvojite naša skupna prizadevanja in da pod enotnim znakom združimo svoje moči pri zaščiti našega skupnega doma. Ustavimo ekocid na Zemlji je globalna civilna pobuda in njen cilj je, da spodbudimo k aktivni participaciji vse državljane, ki naj prevzamejo odgovornost pri demokratičnem odločanju o ohranitvi našega planeta.

Z novim logotipom želimo združiti vse prebivalce in vse narode, da bomo skupaj del gibanja, ki bo ustavilo ekocid na Zemlji. Skupaj nam bo uspelo, vsaka roka pomaga!

Zabeležite si datum - Konferenca Ustavimo ekocid, oktober 13.-14. v Bruslju

Pridružite se nam 13. ter 14. oktobra, kjer bomo skupaj spregovorili o preteklosti, sedanjosti ter prihodnosti ekocida, prav tako pa tudi o izzivih s katerimi se srečujejo mladi, ki so sodelovali pri vodenju evropske civilne pobude. Na konferenci bodo prisotni različni strokovnjaki iz področja prava, zakonodaje in okoljskega sektorja, ki bodo odprto diskutirali o konceptu in ideji ekocida in njegovi uspešni implementaciji. Več informacij o konferenci bo sledilo kmalu, a datum si le rezervirajte v svojih koledarjih.

Priprave na COP21 - Pariz 2015

V Durbanu so konec leta 2011 pod okriljem konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCC) odločili, da bodo naslednja 4 leta posvečena pogajanjem in sprejemanju globalnih ter zakonsko obvezujočih dogovorov, o zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov ter pomoči pri prilagajanju na merila v najrevnejših in najbolj ranljivih državah. Kljub vsemu so se pogajanja na konferenci COP19 v Varšavi lansko leto ujela v slepo ulico zaradi navzkrižja interesov. To je med mnogimi sodelujočimi članicami organizacijami povzročilo, da so protestno zapustile pogajanja.

Na prihajajoči konferenci v Parizu, ki bo decembra 2015, želi skupina organizacij civilne družbe izvesti večji pritisk v skupni združeni akciji. Naš francoski prostovoljec Georges Menahem, se je kot predstavnik Ustavimo ekocid gibanja udeležil priprav civilne družbe na COP21 aprila prejšnje leto. Na srečanju je bilo pristonih okoli 80 sodelujočih iz več kot 25 organizacij, iz različnih držav po celem svetu. Glavne teme so se dotikale naslednjih področij:

    Kakšna bi bila najboljša strategija francoskih nevladnih organizacij, da bi kar najbolj učinkovito osveščala prebivalstvo o velikih podnebnih temah, jih mobilizirala ter pripomogla k premiku vrha COP21, do točke sprejetja konkretnih odločitev o ukrepih in dejanjih glede klimatskih in okoljskih tem.

Na srečanju so prišli tudi do skupnih zaključkov glede namena in programa, strukture njihovih akcij in nekaterih pomembnejših datumov za mobilizacijo v Parizu pred in med trajanjem COP21. Naslednje srečanje je določeno 23.-24. avgusta v Parizu. Tam bosta tudi naš Georges in Valerie, ki je naša govornica in jo večina verjetno že pozna. Več o prihajajočem dogajanju v bližnji prihodnosti.

Čas je, da spoznate portugalsko ekipo!

Skupaj štejemo 10 prostovoljcev, prihajamo pa iz Lizbone ter bližnje Sintre. Smo ena izmed najmlajših ekip v celotni organizaciji! Večina nas je študentov, nekateri pa so celo še srednješolci. Naša najmlajša prostovoljka ima komaj 16 let, a to nas ne ustavi pri tem, da se borimo za to, v kar verjamemo.
Od začetka našega delovanja pa do danes smo izpeljali že kar nekaj aktivnosti, tukaj je nekaj primerov:

  • Prisotni smo bili na večih alternativnih dogodkih kot so eko dogodki/festivali itd. -> na teh dogodkih nam je uspelo zbrati kar lepo število podpisov
  • Besedo širimo tudi na lokalnih šolah ter fakultetah, to nam je prineslo več prostovoljcev
  • Organiziramo sestanke in srečanja, kjer pozdravimo nove prostovoljce ter predebatiramo, kaj je še potrebno narediti
  • Intervjuji na radijskih postajah ter članki v portugalskih revijah
Ter še veliko drugih aktivnosti! Če se želite pridružiti portugalski ekipi, prosimo kontaktirajte Rachel (rachelgomez15@gmail.com). Kmalu tudi načrtujejo novo srečanje prostovoljcev v Lizboni in vsi ste seveda vabljeni, da se pridružite!

Ustavimo ekocid skupaj! Vsaka roka pomaga!

Copyright © 2013, www.endecocide.org, Vse pravice pridržane.
To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na obvestila na strani
www.endecocide.org
 odjava